Axeln

Vet du hur många sätt du kan röra dina axlar på? Frågan får dig kanske att rycka på axlarna, och det är ju ett av sätten. Du kan också röra på axlarna genom att lyfta eller röra dina armar. Alla de här rörelserna görs i samarbete mellan skuldergördeln och axelleden, som tillsammans utgör axeln.

Skuldergördeln består av de två skulderbladen på baksidan av bröstkorgen och de två nyckelbenen. Tillsammans bildar de en slags ring som vilar på bröstkorgens övre del.

Så hänger allt ihop

Axelleden är en mycket rörlig kulled som sitter där överarmen möter överkroppen. Överarmens kulformade huvud passar perfekt i skulderbladets grunda så kallade ledpanna, som sitter överst och längst ut på skulderbladet.

Konstruktionen gör axelleden extremt rörlig. Du kan till exempel röra armen i en full cirkel över huvudet nästan helt utan motstånd. Samtidigt gör rörligheten att det i vissa situationer kan vara lätt att vrida axeln ur led.

Täckt av muskler

Rörelserna i axelleden sköts av en mängd muskler och senor som verkar på axeln från alla möjliga håll – från nacken, från bröstmusklerna, från axeln, från revbenen i rygg och bröst och från överarmen. Tillsammans bildar de en oerhört komplicerad konstruktion som gör dina armar till fantastiskt allsidiga redskap.

Skador på axeln är sällan livshotande, men de är alltid smärtsamma och kan kraftigt begränsa dina möjligheter att utföra vanliga aktiviteter.

Hitta rätt försäkringar


Skrivet av

Fontini Publishing house