Så gör du firmabilen klar för vintern

När vintern är på väg och temperaturen faller så är det dags att göra firmabilen klar för vinterväglag. Läs våra tips och råd om vad du bör kontrollera och åtgärda för att göra bilen säker för vinterkörning.

När ska firmabilen vara vinterklar?

Från 1 december till 31 mars är det krav på att bilen har vinterdäck förutsatt att det är vinterväglag. Det gäller för allt från personbil till tung lastbil. Definitionen för vinterväglag är om det finns snö, is eller frost på vägarna. För personbilar och lätta fordon måste mönsterdjupet vara minst tre millimeter och för tunga fordon är kravet minst fem millimeter.

Dubbade eller dubbfria däck?

Godkända vinterdäck kan antingen ha dubbar eller vara dubbfria, men du får inte ha både och på ett och samma fordon. Däcken måste vara särskild framtagna för vinterväglag och vara märkta med bokstaven M och S (t.ex. M+S, M.S, M-S), vilket står för ”Mud and Snow”. Det är tillåtet att använda dubbdäck från 1 oktober till 15 april, annan tid är det bara tillåtet om det är risk för vinterväglag.

Checklista för att göra bilen vinterklar

  • Byt till vinterdäck
  • Kontrollera att mönsterdjupet på däcken är minst 3 mm för lätta fordon och minst 5 mm för tunga fordon.
  • Kontrollera att det är rätt lufttryck i däcken för att uppnå bästa grepp. Lufttrycket måste mätas på kalla däck. I bilens instruktionsbok är det angivet vilket lufttryck däcken ska ha.
  • Kontrollera mängden kylarvätska och frostskyddet i bilens kylare. Fråga efter hjälp på en bensinstation om du inte har tillgång till en glykolprovare.
  • Kontrollera mängden spolarvätska i bilen och se till att vätskan har frostskydd mot låga temperaturer.
  • Kontrollera bilbatteriet. Batterier i dåligt skick riskerar att ladda ur när det är kallt ute.
  • Smörj gärna nyckelhålen med låsspray, det minskar risken för att låsen fryser.
  • Se till att du har isskrapa, snöskyffel, startkablar och varningsskylt i bilen. Även första hjälpen-kit, filt, ficklampa och reflexväst är att rekommendera.
  • Se till att du har telefonnumret till vägassistans tillgängligt.

Har du en liten ”stjärna” på vindrutan efter ett stenskott? 

Det är bäst om du åtgärdar stenskott på vindrutan innan vintersäsongen börjar. När det blir frost på vindrutan och du startar värmefläkten i bilen så finns det risk för att temperaturskillnaden mellan kylan utanför bilen och värmen innanför gör att glaset spricker och hela vindrutan måste bytas. 

Har du koll på vad bilförsäkringen täcker?

Det är viktigt att du vet vad försäkringen täcker och att du har en bilförsäkring för din firmabil som är anpassad efter hur bilen används. Om det är halt och du kör i diket, vem ska betala skadorna på bilen? Vem ska ersätta kostnaderna om du kör på ett djur? Ingår bärgning till verkstad och vart ska jag vända mig om något händer? Det är frågor som är bra att ha svar på innan du ger dig ut på vägarna. 

Försäkra företagets fordon

Vi ser till att du har rätt försäkring för företagets fordon, t.ex. tjänstebil, budbil, taxi eller lastbil.