Stoppa cykeltjuven – lås alltid cykeln

Att komma ut och upptäcka att cykeln är stulen är aldrig roligt. Att låsa cykeln är ett sätt att undvika cykelstöld. Här hittar du fler tips om hur du slipper att få cykeln stulen.

Bästa sättet att låsa cykeln

För att du ska kunna få full ersättning från hemförsäkringen om din cykel stjäls ska den vara låst. Ett bra lås som är godkänt enligt Svenska Stöldskyddsföreningens (SSF) normer är det viktigaste skyddet mot cykelstöld.

  • Lås din cykel med ett godkänt U-lås eller bygellås som komplement till cykelns fast monterade bakhjulslås (som också ska vara godkänt).
  • Sätt fast låset så att det låser fast både framhjul och ram vid ett fast förankrat föremål.
  • Cykeltjuven lyfter gärna upp din cykel i bakhjulet och leder den till en annan plats för att i lugn och ro fixa bakhjulslåset. Därför är det viktigt att cykeln är fastlåst i någonting som inte kan lyftas eller enkelt manipuleras. 
Fastlåst cykel
Lås cykelramen i ett fast föremål.

Fler tips för att undvika cykelstöld

Förutom att låsa cykeln finns det fler förebyggande åtgärder du kan göra för att minska risken att få din cykel stulen.

  • Parkera helst cykeln på öppna platser där många människor är i rörelse och där det finns belysning.
  • Ställ in cykeln i låsbart förråd eller garage över natten om du har möjlighet till det. 
  • Klistra över eller dölj märket om cykeln är dyr.
  • Gör cykeln oattraktiv för tjuvar genom att ta av sadeln om det är möjligt.
  • Gör din cykel enkel att identifiera. Då är den inte lika intressant för en cykeltjuv och dessutom blir cykeln enklare att hitta om den säljs på en begagnadsajt.
  • Stöldskyddsmärk cykeln med märk-DNA och anteckna ramnumret och förvara det på en säker plats. Det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och det ökar dina chanser att få tillbaka cykeln.

Tio tusentals cyklar stjäls varje år

Cykelstölderna i Sverige har ökat nästan varje år de senaste åren. Hur man låser fast sin cykel är avgörande för att förhindra att den stjäls.

– Hos If såg vi en minskning av anmälda cykelstölder under 2021, den första på länge. Men vi vet att allt fler väljer cykeln före bilen och därför finns det anledning att vara försiktig. Under 2022 ser vi en ökning av anmälda cykelstölder igen.  Vi uppmuntrar starkt att låsa cykeln rätt för att undvika att den blir stulen, säger Jenny Rudslätt, skadechef hos oss på If.

Välj ett godkänt lås

Det enklaste och bästa sättet att förebygga cykelstöld är att låsa cykeln med ett bra lås. Men alla lås håller inte måttet. Var rädd om din cykel och köp ett godkänt cykellås. 

Köp godkända cykellås i Säkerhetsbutiken

Förhindra stöld av elcykel och batteri

Stöld av elcyklar och elcykelbatterier blir allt vanligare. Därför är det viktigt att du tar med dig batteriet när du parkerar cykeln för att minska risken för stöld.

  • Ta alltid med batteriet om du lämnar cykeln, även under dagtid. Ta med dig batteriet när du är i skolan, på jobbet, på gymmet, går på bio, fikar eller är hos frisören. 
elcykelbatteri

För att få full ersättning om cykeln eller batteriet stjäls behöver du göra det du kan för att förhindra stöld. 

– Vi rekommenderar att du alltid tar med batteriet. En elcykel utan batteri inte är lika attraktiv för en cykeltjuv, säger vår skadechef Jenny Rudslätt.

Hemförsäkringen täcker cykelstöld

Din hemförsäkring gäller om du råk​ar ut för cykelstöld. Självrisken är normalt 1 500 kronor om du inte har valt en annan självrisk. Vilken självrisk som gäller för din hemförsäkring ser du genom att logga in på Mina sidor.

Mer att läsa

Senast uppdaterad 24 januari 2023