Gå direkt till sidans huvudmenyn Gå direkt till sidans innehåll

Nyhetsrummet

Välkommen! Här får du som journalist svar på frågor om If och försäkringar. Du hittar pressmeddelanden, bilder och video, samt ingångar till våra sociala kanaler. Kontakta oss gärna!

Sjuknärvaron riskerar öka: Så får du en hållbar jobbstart

08-24-2023, 05:00

Många går runt med stress i ryggsäcken. Ifs stora nordiska undersökning om hälsa visar att 4 av 10 har upplevt stress som går ut över livskvaliteten i mer än ett halvår. När många nu kommer tillbaka efter en förhoppningsvis avkopplande semester, är det viktigt att få koll på stressen.

Skynda långsamt i höst. Försök att hålla ett rimligt och hållbart tempo med pauser och tid för reflektion.

Sommaren börjar gå mot sitt slut och semestervanorna ska bytas mot rutiner, deadlines och tider att passa. Se upp så att inte tempot går upp för snabbt, varnar Ifs hälsostrateg.

– Det är inte ovanligt att man stressar för att hinna gå på semester, och vi vet att det tar sin tid att komma tillbaka till hälsosamma stressnivåer efter en pressad period – ibland flera veckor. På semestern kan många ändå få chansen att koppla av, sova bättre och leva mer kravlöst än annars. När vi kommer tillbaka till jobbet kan det vara lätt att stressa upp snabbt men här kan vi verkligen ta chansen att få en nystart, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

Ifs stora nordiska undersökning om hälsa visar att 4 av 10 har upplevt stress som går ut över livskvaliteten i mer än ett halvår. I Sverige upplever hälften av kvinnorna långvarig stress medan motsvarande siffra för män är 36 procent. Vanligast är det i åldrarna 45-59 år. Många av respondenterna, 50 procent, menar att det är kombination av privatliv och arbetsliv som är främsta triggern för stress.

En av fyra menar att arbetslivet är den främsta triggern.

– Med tanke på den höga stressnivån vi ser i undersökningen förekommer sannolikt en del sjuknärvaro ute på arbetsplatser, att många jobbar fast de inte mår bra och har nedsatt arbetsförmåga. Sjuknärvaro är på sikt skadligt för individen och är också negativt för arbetsgivaren eftersom produktiviteten går ner, säger Kristina Ström Olsson.

Resultaten visar också att 2 av 10 är rädda för att bli sjuka och tvingas sjukskriva sig.

För en hälsosam jobbhöst finns det knep att ta till för att främja hälsan.

  1. Skynda långsamt. Försök att hålla ett rimligt tempo med pauser och tid för reflektion
  2. Prioritera veckans arbete, vad är nödvändigt och vad kan vänta
  3. Avsluta arbetsdagen på en förutbestämd tid, släpp skärmarna
  4. Gör sådant som du tycker om när du är ledig, se till att planera in egen tid om du har familj
  5. Slarva inte med sömnen! För lite sömn kan leda till ökat sötsug och mindre energi att vara aktiv.
  6. Säkerställ återhämtning och laddning av ditt eget mentala batteri. Om vi prioriterar återhämtningen, blir vi mer effektiva och välmående.
  7. Kommunicera och se till att förväntningar på jobbet blir tillräckligt tydliga för dig, din arbetsgrupp och din chef.
  8. Går det att få in ett promenadmöte? Särskilt vid hemarbete är stillasittandet en riskfaktor.

Om undersökningen

Hälsorapporten If Nordic Health Report 2023 bygger på en stor nordisk undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av försäkringsbolaget If.
I undersökningen har 4 032 personer i Norden deltagit, mellan 13 och 24 oktober 2022.
Norge (n=1 016), Sverige (n=1 005), Danmark (n=1 005) och Finland (n=1 006).

Läs hela den nordiska hälsorapporten här: https://www.if.se/globalassets/se/dokument/if/if-nordic-health-report-2023.pdf

Presskontakter

Pressfrågor

För journalister 

press@if.se

08-410 023 03 

Jessica Balksjö Nannini

Presschef

jessica.balksjo.nannini@if.se

Följ oss i sociala medier